SSRK Södra

Viltspårs SM

Under första helgen i augusti så var det dags för SSRK Södra att arrangera årets viltspår SM . Fantastiskt vacker omgivning bjöd mästerskapet på som gick av stapeln på Björkebergs gård i skogarna mellan Skåne och Halland.

Södras viltspåransvarig, Sven Westerlin hade hyrt hela anläggningen där domarna och många deltagare  kunde bo som gav en härlig gemenskap. Startande kom från nästan hela Sverige förutom norra Norrland.

Viltrika skogar, bäckar, höjder och tät snårig skog hade ekipagen att se framemot. Ingen lätt uppgift. En tuff helg väntade.

Domarna ankom under fredags eftermiddagen och tog en fika för att lära känna varandra. Domare från Småland, Västra och Södra som kanske inte träffats tidigare som fick prata ihop sig, så härligt med nya bekantskaper. Elva domare sammanlagt skulle döma under helgen.

Då var det äntligen igång. Domarna började  lägga spår under fredagen. De var på 800 meter, de gick i par, en som kunde guida med gps och en som la spåret. Svårigheterna i spåren under helgen var bl.a. fingrar, Zick Zack moment, snäckan, sårlega, långa bloduppehåll och korsat spår. Lördagens spår var efter en dovhjort. Spåret skulle sedan deltagarna ta under lördag eftermiddagen.

Under tiden var det en del tävlande som började anlända. De blev utplacerade till sina rum, några fick även bo på närliggande Hotel eftersom  många ville vara med och stötta under helgen.

Fredagen avslutades med lite grillat i fantastiskt väder.

Lördagen
Efter gemensam frukost  åkte domarna iväg för att lägga det långa 1000 meters spåret som de startande skulle ta under söndagen, då det legat 24 timmar. Spåret var lagt efter viltsvinsklöv och där fanns även lite snitthår från viltsvinet i spåret. Spåret skulle även innehålla stor ruta, återgång, sårlega utan blod och svåra vinklar.

Klockan 11.00 var det dags att hälsa de tävlande välkomna och det var nu tid för lottningen. När allt var klart så bjöd helgens kock Monica Westerlin på gulasch gryta med tillbehör.

Nu var det dags för de tävlande  att köra ut till sina område. Starten gick, nervöst men spännande. Ja, hur skulle det gå? Hur var dags formen? Vädret var tufft, 25 grader med intensiv sol. Tuffa dike med dy och lera gjorde att flera hundar knappt gick att känna igen.

Under lördagskvällen samlades alla deltagare, domare för en gemensam buffe på gården. Kvällen bestod av god mat, härligt umgänge mellan likasinnade och många skratt. Det fanns ju mycket att prata om. Hur hade dagen gått? Hur kändes det? Många förare var väldigt nöjda efter dagens tuffa arbete. Så roligt.

Söndagen
Efter frukost så var tävlingen åter igång. Många var oroliga för de hotade skyfallen som var på ingång. Regnet kom men i måttlig mängd.

Nu var dags för det långa spåret som innehöll stor sökruta, långa bloduppehåll, sårlega utan blod, återgång m.m. Många hundar var ju trötta efter lördagen spår men jobbade på fint i svårigheterna.

Vid Söndags lunch samlades domarna en sista gång för domar konferens  och sammanställning av årets resultat. Ekipagen bedömdes utifrån hundens förmåga till självständigt arbete, effektiv lösning av spårens olika svårigheter, samarbetet mellan hund och förare samt tempo på ekipaget. Efter lång överläggning var det dags för prisutdelning där de lite yngre hundarna visade framfötterna.

Årets vinnaren för 2024 års viltspår SM blev :
SV VCH Canowicaktes Wakanda med Carina Mazetti från Västra.

2:a NORD VCH Wilmio s Scandal Beauty med Lenamaria Nääv från Dalarna.

3:a SV VCH Batman med Jessicka Rosen från Gävleborg.

4:a SV VCH Sea- croft nice n’Cherry med Inger Lilliehöök från Östra.

5:a SV VCH Askrikes Browmies Blue Heaven med Caroline Hagström från Bergslagen.

Övriga startande delade 6 e placering:

SV VCH Art- waves Lemsip med Charlott Wachtmeister från Södra.

SV VCH Smörsoppen Tummelisa med Lena Krugger från Södra.

SV VCH Alengnis Sportiga Marie med Per Lindström från Gotland.

SV VCH Labtrachdogx Diana med Gunilla Olsson från Småland.

NORD VCH DK VCH  Wild N Beautys No Problem med Karin Björk från Värmland.

SV VCH Foxstar’s Love me like a lover med Christina Bengtsdotter från Väster Norrland.

SV VCH, SE UCH, LT CH, PL CH, HTM 1 Perchwater Because We Can med Mats Larsson från Östergötland.

Domarens pris gick till Christina Bengtsdotter.

Grattis alla ekipage till goda insatser. Nu går stafettpinnen över till Västra.