SSRK Södra

SM i viltspår 2021 – en berättelse av Marie Asp

Sista helgen i juli gick SSRK’s SM i viltspår av stapeln och vi gratulerar stolt södras representanter Marie Asp med Carmita Magic Tonight till en femte plats. Nedan får ni ta del av Maries berättelse om sin resa till SM, stort tack för att du vill dela med dig till oss. Mycket intressant läsning! Vi i Södra vill även passa på att tacka SSRK Västra för att ni arrangerade SM i år. Bilden är från i våras då Marie och Luna blev provets bästa hund på vårt DM och därmed Södras representant på SM.
 
SM i viltspår 2021 gick av stapeln utanför Skövde helgen 31/7-1/8. Startskottet gick lördag klockan 15 men vi bestämde oss för att vara på plats i tid så vi körde upp från Skåne redan på fredagen, en tur på ca 4.5 timmar. Med mig hade jag min flatcoated retriever Luna, 6 år som jag skulle tävla med men också vår fantastiska hejarklack bestående av fyrbenta bästisen Voffsan Västgötaspets och tvåbenta kompisen Gunilla.
Vi bodde bra på Knista Herrgård med hundtillåtna rum i egen byggnad. På lördagen, i god tid till klockan 15 letade vi oss ut till Alebäckens gård där ekipage från landets alla avdelningar började samlas. Så startade tävlingen, vi hälsades välkomna och fick därefter besked att vi skulle få vara med om tre olika utmaningar på lördagen.
Den första utmaningen bestod av 2 minuters passivitet på linje med 2 skott. Hunden fick inta valfri position men skulle behålla den. Efter 2 minuter startades spåret direkt, ett rakt spår med benbitsmarkering efter 40 meter, blodmarkering efter 75 meter och sedan slut vid 100 meter. Spåren låg på rad och det var imponerande att se hur hundarna jobbade, relativt ostörda av varandra. Dessutom kom en rejäl åskskur precis i början men det störde inte någon nämnvärt.
Den andra utmaningen bestod av en 25×25 meter stor startruta som man fick tilldelat sig. Där skulle hunden söka av utspår som gick inifrån rutan och cirka 10 meter ut. Varje ekipage fick med sig 8 spårpinnar modell slutpinne bruksspår att markera upp utspåren med. Markerade man för många fick man avdrag, något som nästan alla förare gjorde. Tiden man hade på sig var 10 minuter.
Den tredje och sista utmaningen för dagen var ett teoriprov för förarna som bestod av multiple choice frågor där flera alternativ kunde vara rätt. Frågorna handlade om viltspårregler och eftersök. Det visade sig att det nog var ett tag sedan de flesta hade läst spårreglerna för öppenklass, man är ju van vid att hunden gör jobbet 🙂
Efter lördagens utmaningar samlades vi på Pensionat Klåvasten i närheten och åt gemensam middag. De flesta gick nog till sängs ganska tidigt för att vara i form inför söndagens spårutmaning. Klockan nio var det nämligen samling och vi fick instruktioner och lottade startordning. När man sedan kom ut till sitt spår tillsammans med två domare fick man ”förutsättningarna” – en påskjuten hjort som helt enkelt skulle spåras upp. Spåret var fullt av klurigheter, lite längre än ett öppenklass spår och inkluderade även 5 minuters passivitet efter första skottet. När jag såg spårskissen efteråt förstod jag varför jag hade tyckt att vi snurrade runt runt på en del ställen, det var gott om trassel, fingrar, öglor, återgångar mm.
Vid 13 tiden var alla klara med sina spår och lite välförtjänt fika intogs. Strax därefter var det dags för prisutdelning. Rikligt med sponsorpriser delades ut, alla tävlande fick en kasse med diverse nyttiga hundtillbehör. Jag och Luna slutade på en femteplats vilket vi är nöjda över. Luna jobbade bra i alla moment och gjorde sitt bästa och vi hade ett bra samarbete. Det var väldigt lärorikt och spännande att vara med och jag är väldigt glad att vi fick förtroendet att representera SSRK Södra i detta mästerskap. Vi är också väldigt glada att SSRK Västra tog på sig att arrangera tävlingen med kort varsel och vi var imponerade över hur många domare de hade lyckats samla ihop! Dessutom blev vädret över förväntan mestadels uppehåll och precis lagom temperatur för spår.
-Marie Asp